Safari

“The first rule of safari”, said our guide Tony. “Always have your camera ready.” Not all animals are like the leopard who voluntarily climbed on a tree branch and posed there at sunset.

Safarin keskeisin sääntö: pidä kamera aina valmiina. Harvat eläimet ovat kuin leopardi, joka yllättäen ja pyytämättä kiipesi puun oksalle ja poseerasi auringonlaskussa.

leopardi-kiesuscom
A leopard posing in the Samburu National Reserve, Kenya.

Its mortal enemy is the baboon. Nocturnal and solitary leopards hunt baby baboons at night, while baboons hunt sleeping leopards during the day.

Sen verivihollinen on yllättäen paviaani: leopardi metsästää yöllä pieniä paviaaneja, kun taas paviaanit metsästävät nukkuvia leopardeja päiväsaikaan.

cheetah-kiesuscom
A cheetah on the run? No, it was just digging earth. Masai Mara, Kenya.

Slim cheetahs are spotted like leopards but somehow more sympathetic. The fastest animal on earth tends to gobble its prey, as any second some stronger animal (hyena, vulture) might come to steal it.

Hoikat gepardit ovat leopardien tapaan pilkullisia, mutta jotenkin enemmän symppiksiä. Maailman nopein eläin hotkii saaliinsa nopeasti, sillä minä hetkenä hyvänsä joku vahvempi eläin (hyeena, korppikotka) voi tulla varastamaan sen. 

lions-sleeping-kiesuscom

lions-kiesuscom
Lions in Masai Mara, Kenya.

Everyone has their own strengths in the animal kingdom. Leopards are strong and agile. Cheetahs are sprinters. Lions excel in pretty much everything: probably that’s why they don’t give a damn about the safari tourists peeking at them. I closed the car window on my side nevertheless. Just in case.

Eläinten valtakunnassa jokaisella on omat vahvuutensa. Leopardi on lihaksikas ja ketterä. Gepardi taas on hyvä juoksemaan sprinttejä. Leijonat ovat vahvoja vähän joka alueella: ehkä sen takia niitä ei voisi vähempää kiinnostaa niitä safariautoista kurkkivat turistit. Laitoin silti ikkunan kiinni, ihan varmuuden varalta. 

zebras-kiesuscom
Zebras near Lake Naivasha, Kenya.

But are zebras white with black stripes or black with with stripes? “It’s complicated”,  Tony laughed. “I think they are just donkeys in pyjamas.”

Mutta onko seeproilla mustat raidat valkealla pohjalla, vai valkeat raidat mustalla pohjalla? Riippuu katsantokannasta: ehkä se on vain aasi pyjamassa.

*I can warmly recommend Transtrek Safaris for tours in Kenya. Lämmin suositus matkanjärjestäjä Transtrek Safarille, jos safari Keniassa kiinnostaa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s