Procreate: miten sujuu piirtäminen iPadilla?

Digitaalinen piirtäminen iPadilla on kiinnostanut minua jo pitkään. Uusi iPad Pro ja Apple Pencil -kosketusnäyttökynä saapuivat siis sopivasti uutta harrastusta varten. Valitsin piirtämiseen Procreate-sovelluksen, jota on kehuttu kovin.

Procreate-aloituskuva1 copy

Pientä lisätwistiä aloittamiseen toi saksan kielikoe, johon pian osallistun. Kyseessä ei ole mikään pikkujuttu, sillä tavoittelemani B2-taso riittäisi Sveitsissä esimerkiksi kansalaisuuden saamiseen tai lääkärinä työskentelyyn. Sen sijaan siitä ei välttämättä ole apua, jos ovikelloa soittavat työmiehet puhuvat ainoastaan sveitsinsaksaa. Onneksi piirtämisen kieli on suhteellisen universaalia. Päätinkin laiminlyödä saksan opintoni hetkeksi, jotta voisin perehtyä Procreateen tehokkaammin. Kaikki tässä postauksessa näkyvät taideteokset ovat syntyneet parissa päivässä – sovelluksen käyttö on siis erittäin helppo omaksua.

Procreate on saatavilla ainoastaan iPadille. Kynä (Apple Pencil tai vastaava) ei ole välttämätön, mutta sen avulla sovelluksen ominaisuuksista ja piirtämisestä saa enemmän irti.

Translation: Challenge accepted! Got myself a new iPad pro, Apple pencil and Procreate drawing application right before an important German language test. Here’s a quick overview of what I’ve learned to far (about Procreate, not German language):

  1. Procreate: erilaiset siveltimet ja tekniikat

 

This slideshow requires JavaScript.

Examples of brushes, techniques and effects available in Procreate. Drawing with iPad & pen was surprisingly close to the “real deal”. Artistic flow guaranteed! 

Sovelluksen sivellinvalikosta löydät lukuisia vaihtoehtoja taiteiluun: kyniä, maaleja, tekstuureja, efektejä. Välillä siveltimen jälki muistuttaa hyvinkin tarkasti orgaanista esikuvaansa, aina ei.  Eri vaihtoehtojen kokeilu, yhdistely ja säätäminen kannattaa.

Piirtäminen iPadille oli hämmentävän samanlaista kuin perinteisempi työskentely paperille. Loppujen lopuksi kyse onkin samasta asiasta: väline, edes hienoin appi, ei tee työtä taitelijan puolesta. Digitaalisessa piirtämisessä yhdistyy kaksi hienoa asiaa: teknologisiin sovelluksiin parhaimmillaan liittyvä ongelmanratkaisun ja löytämisen riemu sekä flow-tila, joka syntyy silmän ja käden yhteistyöstä.

2. Layers eli tasot luonnostelussa ja muokkaamisessa

 

This slideshow requires JavaScript.

Layer function in Procreate turned out helpful especially in sketching and editing.

Digitaalisen piirtämisen etu on ehdottomasti useista piirto-ohjelmista löytyvä layers eli tasot. Myös Procreate tarjoaa tämän ominaisuuden.

Tasojen käyttö vaatii aluksi pientä totuttelua, mutta niistä on apua etenkin työn luonnostelussa ja muokkaamisessa. Eri työvaiheet tai teoksen osat on mahdollista sijoittaa omiin tasoihinsa, jolloin niitä voi myös muokata yksitellen.

3. Nopeaa kuvanmuokkausta

 

This slideshow requires JavaScript.

Quick image editing and Photoshop compatibility. A perfect tool for art education: children can take photos with iPad and then edit them using Procreate.

Sovelluksessa on mahdollista avata ja muokata iPadilla olevia kuvia. Opetuksessa Procreate voisikin olla helpompi tapa harjoitella kuvanmuokkauksen perusteita kuin tietokoneella käytettävät ohjelmistot. Oppilaat voisivat esimerkiksi ottaa kuvia suoraan iPadeilla ja muokata niitä Procreate-sovelluksessa. Taideteokset saa talletettua myös Photoshop-muodossa, jolloin työskentelyä voi tarvittaessa jatkaa koneella.

Yhteenvetoa:

Procreate on hauska ja helppo tapa piirtää ja maalata kuvia digitaalisesti. Parhaimmillaan sillä saa tehtyä monipuolista ja vaikuttavaa jälkeä. Se soveltuu erityisen hyvin kuvittamiseen, luonnosteluun ja taideteoksiin.

Jäin itse kaipaamaan joitakin Adoben ohjelmista tuttuja ominaisuuksia (täyttö, valmiit muodot, kulmat, viivat, tekstit). Omassa käytössäni iPadin sekä Apple Pencilin akut kuluivat suhteellisen nopeasti. Muokkausmahdollisuus Photoshopissa onkin erittäin hyvä ominaisuus isommissa projekteissa, sillä työskentelyä voi tällöin halutessaan jatkaa koneella. Applen käyttäjälle tiedostot siirtyivät eri laitteiden välillä nopeasti AirDropin avulla.

Procreate itsessään ei ole kovin kallis (10,99 CH Sveitsin Appstoressa), mutta Applen laitteiden hankkimisesta tulee tietysti lisää kustannuksia. Olisikin kiinnostavaa testata vertailun vuoksi jotakin myös Androidille saatavaa piirto-ohjelmaa.

Procreate: fun & easy digital drawing with limitless and also quite impressive possibilities for illustrations, sketching and digital art. Lacks some features available for Adobe desktop software (filling, shapes, lines etc). With Photoshop compatibility and Airdrop, continuing with the artwork on the computer is a possibility. As Apple is expensive, it would be interesting to test some drawing application available for Android. Any recommendations?

 

 

 

1 Comment »

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s