Instant Pot: maailman helpoin riisipuuro

*Postaus sisältää affiliate-linkkejä.

Vaellusreissulla tapaamani intialainen jatko-opiskelija kertoi pakanneensa muuttokuormaansa vain yhden kodintavaran: Instant Potin eli ohjelmoitavan painekeittimen. Tunsin välittömästi kateuden vihlaisun, sillä olin jättänyt vastaavan keittimen Suomeen. Onneksi Saksan Amazon toimitti keittimiä myös Sveitsiin.

Ohjelmoitava painekeitin on helppo, nopea ja turvallinen tapa valmistaa ruokaa. Erillistä liettä, kattiloita tai pannuja ei tarvita – ainoastaan pistorasia ja verkkovirtaa. Keittimeen kuuluva tietokone pitää huolen oikeasta keittoajasta ja kypsennyksestä, itse täytyy vain muistaa painaa nappia (joskus siinäkin on toki haastetta). Vekottimet ovatkin suosittuja erityisesti Aasian maissa ja Yhdysvalloissa, joissa koteihin ei aina kuulu varsinaista keittiötä.

instant-pot-riisipuuro-filtteri

Riisipuuro on yksi painekeittimessä valmistettavista suosikeistani – ei hämmentämistä, kyttäämistä ja sitä ainaista pohjaan palamista. Tämän helpommaksi ei puuron keittely muutu.

I’ve become a fan of instant pressure cookers they are an easy, safe and fast way to cook at home and suitable for small kitchens as well. One of my favourite recipes for Instant Pot is the traditional Finnish rice porridge that often burns when cooked on the stove. Tip: Make the porridge ready in the evening and let it rest overnight.


Riisipuuro ohjelmoitavassa painekeittimessä (Instant Pot, Cosori)

riisipuuro-summerhouse
Testattu myös mökkiolosuhteissa.

Ohje kahdelle:

Jos monistat ohjeen isommalle porukalle: suhde on 1,5 dl puuroriisiä ja 8 dl nestettä. Veden/maidon keskinäistä suhdetta voi muuttaa. Vegaaninen versio onnistuu esimerkiksi kookosmaidosta ja vedestä.

  • 1,5 dl puuroriisiä
  • 3 dl vettä
  • 5 dl punaista maitoa
  • suolaa maun mukaan

Laita kaikki ainekset ohjelmoitavaan painekeittimeen (esim. Cosori* tai Instant Pot*). Valitse Porridge (puuro) -ohjelma ja ajasta keittoaika yhteen minuuttiin. Varsinainen keittoaika on siis lyhyt, mutta maku ja rakenne paranevat, jos puuron antaa hautua keittimessä vielä vähintään 30 min. Puuron voi esimerkiksi laittaa illalla valmistumaan, ja se odottaa keittimessä lämpimänä yön yli.

Instant Pot Rice Porridge for two

– 1,5 dl porridge rice / 3 dl water / 5 dl whole milk* / salt

– Cooking time 1 minute, let it rest for at least 30 minutes.

*Use coconut milk for a vegan version. The proportion of rice to fluid is 1,5 dl / 8 dl.


Kaikkien muiden hyvien ominaisuuksiensa lisäksi ohjelmoitava painekeitin on siis myös eräänlainen aromipesä, johon ruoan voi jättää rauhassa hautumaan kypsennysajan jälkeenkin. Kyseessä ei kuitenkaan ole mikään turhake, vaan aidosti arkea helpottava ja mullistava vekotin. Painekeittimet ovat lyhyen keittoajan ansiosta myös energiatehokkaita.

Painekeittimiä myydään esimerkiksi Amazonista, hinta pyörii sadan euron molemmin puolin. Instant Pot ja Cosori ovat kaksi tunnetuinta brändiä. Näiden kahden välillä suosittelisin itse ehkä enemmän Cosoria, jossa on mielestäni helpompi käyttöliittymä.

From the two famous brands, I prefer Cosori to Instant Pot, as I find its user interface less complicated.

Löydät oman painekeittimesi Amazonista:

  • Cosori hyvät arviot saanut perusmalli, itselläni on tällainen ja suosittelen
  • Instant Pot #3 myydyin malli verkkokaupassa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s